Aktualno

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

18.11.2015

Od 21. do 29. novembra bo potekal letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Tokratna tema je dematerializacija: kako narediti več z manj.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov – ETZO (European Week for Waste Reduction) Evropska komisija s podporo programa LIFE+ organizira že od leta 2009. Tokratna tema je dematerializacija: kako narediti več z manj. Konkretno to vključuje premik od izdelkov k storitvam in k bolj učinkoviti rabi virov. 

Pred vsakim nakupom si zastavimo tri ključna vprašanja:
1. Ali to zares potrebujem?
2. Ali moram to nujno kupiti (in imeti) ali si lahko izposodim, najamem ali si delim?
3. Ali lahko enako stvar kupim rabljeno?

Cilj pobude je osredotočiti se na preprečevanje nastajanja odpadkov s poudarkom na okoljskem ozaveščanju in zmanjševanju količin nastalih odpadkov s premišljenimi nakupi in izbiro materialov z daljšo življenjsko dobo. Noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati. 

Več o ETZO najdete na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.


Področja delovanja:

Preveč odpadkov: dejavnosti, katerih namen je ozaveščanje o nujnosti zmanjševanja količine odpadkov, ki jih proizvajamo ter poudarek na preprečevanju njihovega nastajanja.

Boljša proizvodnja: dejavnosti, ki ozaveščajo o ukrepih o zmanjšanju količine odpadkov, nastalih z gospodarsko dejavnostjo (in to ne samo z manj odpadki iz pisarn, temveč je preprečevanje nastajanja odpadkov merilo že pri oblikovanju proizvoda in na vseh stopnjah proizvodnega procesa).

Boljša potrošnja: ozaveščanje potrošnikov, da ob vsakem nakupu skrbno razmislijo o svoji izbiri in pomislijo tudi na okolje (odločitev za proizvode za večkratno uporabo, za proizvode s skromnejšo embalažo ali brez nje, za najem namesto za nakup potrebnih pripomočkov idr.).

Daljša življenjska doba izdelkov: ozaveščanje javnosti, da imajo proizvodi lahko drugo življenje, ki spodbujajo odlog nakupa novega proizvoda s popravilom ali ponovno uporabo starega; darovanje proizvodov, ki se ne uporabljajo več.

Manj odvrženih odpadkov: različne rešitve, kako preprečiti odlaganje tako velike količine odpadkov v koš (npr. pozornost pri upoštevanju datumov uporabe proizvodov, izdelava komposta, namestitev nalepk »Ne sprejemamo reklamnega materiala« idr.).

Kako lahko zmanjšamo količino odpadkov?

•    Nič več plastičnih vrečk! Uporabljam vrečke za ponovno uporabo ali košaro. 
•    Na poštni nabiralnik sem nalepil rumeno nalepko proti neželeni pošti.
•    Izogibam se razmetavanju s hrano in živila porabim do konca, preden kupim nova.
•    Izogibam se individualnemu pakiranju izdelkov in majhnim zavitkom. 
•    Pijem vodo iz pipe, da bi prispeval k zmanjšanju količine plastenk. 
•    Tiskam na obe strani lista in tako porabim manj papirja. 
•    Ostanke obrokov in olupke sadja kompostiram. 
•    V elektronskih aparatih uporabljam baterije za ponovno polnjenje. 
•    Premajhna oblačila podarim.
•    Pokvarjene izdelke dam popraviti.

 

Zanimivo:

Bodi pameten, zmanjšaj odpadke

Bodi pameten, podari stvarem novo življenje

Infografika Zmanjševanje odpadkov 2015