Aktualno

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

22.11.2014

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je letos trajal od 22. do 30. novembra je bil posvečen zmanjševanju količine zavržene hrane.

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar je približno 82 kg na prebivalca.

Največ hrane med odpadki pristane, ker porabe hrane ne načrtujemo, kupimo in pripravimo več hrane kot je potrebujemo, ostankov pa ne znamo s pridom izkoristiti.

Z majhnimi spremembami pri načinu kako nakupujemo, pripravljamo in razmišljamo o hrani lahko občutno zmanjšamo količino zavržene hrane in storimo nekaj dobrega zase, za okolje in ne nazadnje tudi za našo denarnico.

10 PREPROSTIH KORAKOV ZA ZMANJŠATI KOLIČINO ZAVRŽENE HRANE

1. Načrtujmo svoj jedilnik.
2. Načrtujmo svoje nakupe.
3. Izogibajmo se impulzivnim nakupom.
4. Preverimo datume.
5. Poskrbimo za pravilno shranjevanje živil.
6. Sadje in zelenjavo ohranimo dlje časa sveže.
7. Poskrbimo za ustrezno vzdrževanje hladilnika.
8. Postavimo red v hladilniku.
9. Bodimo pozorni na velikost obrokov.
10. Uporabimo ostanke hrane.