Aktualno

Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje izdal odločbe vsem DROE za prevzem odpadne embalaže za leto 2013

05.03.2014

Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje je izdal odločbe vsem DROE, da prevzamejo odpadno embalažo, ki je še niso prevzele do deleža, kot ga je za vsako DROE objavilo pristojno ministrstvo. Odločbe so prvi primer medletne izravnave pri vsakem komunalnem podjetju doslej, vse DROE pa bodo morale svoje neprevzete količine odpadne embalaže prevzeti pri posameznem komunalnem podjetju do 31.3.2014.

Po poročanju medijev in Zbornice komunalnega gospodarstva je konec leta 2013 pri komunalnih podjetjih ostalo nekaj čez 4000 ton neprevzete odpadne embalaže.

Deleži, ki so osnova za določanje obveznosti prevzemanja od komunalnih podjetij so objavljeni netransparentno, podatki za ugotavljanje doseženih deležev pa nepopolni. Nekatere DROE so zato že lansko jesen prenehale prevzemati odpadno embalažo od komunalnih podjetij. Iz medijev je razbrati, da mora kar 3000 ton od 4000 ton prevzeti DROE Interseroh, preostalih 1000 ton še ni prevzela DROE Slopak.

Po odločbi je izravnava za DROE Unirec pričakovano zanemarljiva, saj je DROE Unirec redno prevzemala v deležu njenih zavezancev od vseh komunalnih podjetij v Sloveniji.