Aktualno

Jaz, ti mi, za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje

22.03.2017

Dne 22. marca, na mednarodni dan voda, se že tretje leto zapored začenja celomesečni vseslovenski ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti mi, za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje.

Z odprodajo zbranih odpadnih plastenk PET se bo letos sofinanciral nakup ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici. Organizatorji želijo s tem projektom spodbuditi mlade k dobrodelnosti in jih hkrati ozaveščati o možnostih recikliranja odpadnih plastenk – iz odpadne v procesu predelave namreč lahko nastane nova plastenka. Zapiranje snovnih tokov oz. krožno gospodarstvo je nujen ukrep in eden temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov.

V Sloveniji se po podatkih statističnega urada na leto zbere približno 200.000 ton odpadne embalaže, med katero je veliko odpadnih plastenk PET. Če te plastenke dosledno izpraznimo in jih po uporabi odvržemo v rumeni zabojnik ali vrečo, postanejo koristen vir surovin za novo plastenko. Kar 50 odstotkov reciklata odpadne plastenke je namreč mogoče vdelati v novo plastenko in jo ponovno uporabiti, njen ogljični odtis pa se s predelavo zniža kar za 60 odstotkov. Krog je tako sklenjen, in sicer v prvem slovenskem snovnem krogu Plastenka za plastenko.

Vsako leto več sodelujočih in več zbranih plastenk
Projekti krožnega gospodarstva so odlična priložnost za dobrodelnost. Zato Tandem Zagorje, društvo za enake možnosti in celostni razvoj, skupaj s partnerji:  embalažno shemo Dinos DROE Unirec, programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja ob podpori komunalnih podjetij tudi letos organizira ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje.

V projektu sodeluje preko 170 slovenskih šol in vrtcev, vabljene pa so tudi druge ustanove, podjetja, obrtniki in gospodinjstva.  Več odpadnih plastenk kot bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki ga bo podjetje Dinos, v sklopu katerega deluje embalažna shema Unirec, namenil sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici. Lani je bilo v projektu zbranih skoraj 17 ton odpadnih plastenk, kranjska porodnišnica pa je prejela kar 4.000 evrov donacijskih sredstev.

Sodelovati je mogoče na več načinov

Otroci in mladi lahko sodelujejo:

1. Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah.

Zbiralni mesec v ustanovah skupaj s komunalnimi podjetji poteka od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila 2017. Zbiranje pa sicer poteka vse leto v 19 Dinosovih zbirnih centrih po Sloveniji. Ustanova, ki bo zbrala največ odpadnih plastenk na posameznega učenca, bo prejela prehodni pokal in talno poslikavo podjetja Ekoigrala. Lani je bila najboljša Osnovna šola Kobilje, na kateri je vsak učenec zbral dobrih 8 kilogramov odpadnih plastenk.

  1. Celo šolsko leto mladi lahko sodelujejo v nagradnem ustvarjalnem in raziskovalnem natečaju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET.

 

Vsi ostali lahko sodelujejo:

  1. Podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki lahko odpadne plastenke PET dosledno ločujejo in organizirano zbirajo sami, nato pa jih odpeljejo v enega od Dinosovih zbirnih centrov.
  2. Z SMS sporočilom s ključno besedo INKUBATOR5 na številko 1919 lahko vsak prispeva 5 evrov, ki se v humanitarni namen zbirajo pri Rdečem križu Slovenije.
  3. Na dražbi dresa slovenske rokometne reprezentance s podpisi reprezentatov, ki so na letošnjem svetovnem prvenstvu v Franciji osvojili bronasto medaljo, v dobrodelni namen pa ga je prispevala Rokometna zveza Slovenije. Dražilo se bo po elektronski pošti info.vze@gmail.com do 22. marca 2017. Izklicna cena dresa je 100 evrov. Najvišja ponudba bo objavljena na  Facebook profilu projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje.