Aktualno

Katja Slokan o krožnem gospodarstvu na okrogli mizi na konferenci Okolje in odpadki 2015

24.04.2015

Na 6. strokovni konferenci Okolje in odpadki 2015 je kot sogovornica na okrogli mizi z naslovom »Kako lahko v Sloveniji izkoristimo usmeritev v krožno gospodarstvo?« sodelovala tudi Katja Slokan, direktorica družbe Unirec. Poudarila je, da naj vsako podjetje razmisli, na kakšen način in s katerimi materiali, ki sestavljajo njihove izdelke, lahko vstopi v ta krogotok.

Katja Slokan je na okrogli mizi predstavila, da pri ravnanju z odpadki skrbimo za zapiranje snovnih tokov na dva načina. Prvi način je, da iz odpadnih materialov nastanejo nove surovine, iz katerih izdelamo nove izdelke, drugi pa je nadgradnja prvega, ki pomeni, da odpadni material predelamo in obdelamo tako, da je primeren za vnovično uporabo za enak izdelek. Četudi predelava predvsem na ta drugi način ni mogoča za kateri koli material, lahko vsak udeleženec krogotoka išče optimalne rešitve. Predstavila je projekt Plastenka za plastenko kot prvi projekt zapiranja snovnih tokov.

Komentirala je tudi predlog sprememb Uredbe o ravnanju z odpadno embalažo ter podala pobudo, da nova strategija, ki je v pripravi, upošteva vse deležnike v sistemu ravnanja z odpadno embalažo ter zagotovi sistemske rešitve.

Moderator okrogle mize, dr. Peter Novak, je v uvodu v okroglo mizo izpostavil, da smo v Sloveniji prekoračili biološke zmogljivosti za dvakrat in da je krožno gospodarstvo priložnost za nov razvojni cikel na sploh, ne samo na področju ravnanja z odpadki.

Več na spletnem mestu konference.


Foto: www.okolje.eu