Aktualno

Mladi ambasadorji krožnega gospodarstva v Novem mestu

22.04.2016

Na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, so na Glavnem trgu v Novem mestu najboljši razredi osmih tamkajšnjih osnovnih šol prejeli nagrade za svoje zagnano, dosledno in pravilno ločevanje odpadne kartonske embalaže mleka, sokov in ostalega (KEMSO). S tem so dokazali, da so pravi ambasadorji Zemlje, ki skrbijo za ohranjanje njenih naravnih virov.

V pilotnem projektu zapiranja snovnega kroga odpadne KEMSO, znane tudi kot embalaža Tetra Pak, je novomeška lokalna skupnost na čelu s Komunalo Novo mesto kot prva v Sloveniji uspešno izpeljala akcijo doslednega namenskega zbiranja tovrstne odpadne embalaže. V skupaj šestih zbiranih dneh je osem osnovnih šol od lanske jeseni zbralo kar tri tone odpadne KEMSO, torej vsak učenec in učitelj  približno en kilogram.

Iz teh 3.000 kilogramov odpadne embalaže se bo v procesu predelave izdelalo okoli 19.200 rolic higienskega papirja.  Ohranilo se bo kar 15 smrek, ki bi jih sicer morali posekati kot vir celuloze za njegovo izdelavo. Ta higienski papir se bo nato porabil na novomeških osnovnih šolah, ki so že del skupnosti EKO INICIATIVA.

Dolgoročni cilj je, da Novo mesto vzpostavi lokalni snovni krog in tako zagotovi dovolj surovine za izdelavo higienskega papirja za celotne potrebe lokalnega okolja. Gre za odličen primer krožnega gospodarstva, v katerem s predelavo odpadnih materialov zagotavljamo surovine za nove izdelke ter tako ohranjamo naravne vire. Ti so zaradi prevelike potrošnje že močno izčrpani in zato vse dražji.

Novo mesto prvo, kdo bo naslednji
V Novem mestu so se postavili temelji novega modela zapiranja snovnih tokov odpadne embalaže Tetra Pak, cilj partnerjev pa je, da se ta čim prej prenese na celoten slovenski trg. Skupnost EKO INICIATIVA je kot gonilna sila celotnega projekta in njegov idejni vodja k sodelovanju že povabila več drugih lokalnih skupnosti, zato lahko kmalu pričakujemo podobne primere zapiranja snovnih tokov tovrstne embalaže tudi drugje po Sloveniji.

Ključni partnerji v krogotoku zapiranja snovnega toka odpadne embalaže KEMSO v Novem mestu so bili: skupnost EKO INICIATIVA, DROE Unirec, družba Lucart ter Komunala Novo mesto.

Kakšne so bile njihove vloge:
• Komunala Novo mesto je poskrbela za čim večji zajem dosledno ločene odpadne embalaže KEMSO,
• Unirec, specializirana družba za ravnanje z odpadno embalažo, je akcijo podprla z organizacijskega vidika, Dinos pa je v imenu DROE Unirec odpadno embalažo prevzemal in jo oddajal v predelavo,
• podjetje Lucart je iz reciklirane celuloze, ki je v tovrstni embalaži, izdelalo higienski papir,
• skupnost EKO INICIATIVA je poskrbela, da se bodo izdelki higiensko-papirne kolekcije porabili v novomeški lokalni skupnosti.


Celotno sporočilo za javnost