Aktualno

Na konferenci na Bledu sodelovala tudi Unirec in Dinos

22.04.2016

Na Bledu je 21. aprila potekala 7. strokovna konferenca Okolje in odpadki. Družbi Unirec in Dinos sta se predstavili v dopoldanskem delu predavanj ter sodelovali na okrogli mizi.

Organizatorji dogodka so zapisali, da je ravnanje z odpadki vedno večji izziv. Na eni strani so pomemben snovni in energetski potencial, ki je lahko odlična poslovna priložnost, po drugi strani pa so za podjetja breme. 

Lani sprejete zakonodajne novosti in spremembe so vplivale na poslovanje tako podjetij, ki jim ravnanje z odpadki predstavlja osnovno dejavnost (zbiralci, predelovalci), kot tistih, ki odpadke povzročajo. Gre za najpomembnejše spremembe odpadkarske zakonodaje po letu 2008, ki so in bodo zahtevale številne prilagoditve in spremembe: od povečanega obsega dela in preobremenjenosti kadra do novih poslovnih priložnosti.

Brigita Šarc, vodja sektorja ekologije in tehnologije v družbi Dinos je predstavila 70 let delovanja in razvoja obeh družb v smeri krožnega gospodarstva. Med drugim je poudarila: »V tem letu so napovedani veliki premiki na zakonodajnem področju. Predlog novega operativnega programa in ter projekt zelenega gospodarstva, h kateremu je pristopila vlada, nam dajeta upanje, da se bodo nekatere nedorečenosti na področju ravnanja z odpadki premaknile v pozitivno smer oziroma da se bodo razjasnile. To bi stabiliziralo razmere na trgu do leta 2030, ko EU napoveduje nove, še ostrejše okoljske cilje. Upamo, da bodo ukrepi za dosego ciljev, ki si jih v operativnem programu zastavlja Slovenija, razumni in izvršljivi ter da se bo enakopravno upoštevalo zahteve vseh deležnikov.«


Nekaj fotoutrinkov s konference