Aktualno

Projekt 'KEMSO dosledno za naš higienski papir' prejel posebno mednarodno priznanje

07.04.2017

Projekt novomeškega lokalnega snovnega kroga odpadne kartonske embalaže za mleko, sokove in ostalo (KEMSO) je sodeloval na mednarodnem tekmovanju najboljših izvedenih projektov krožnega gospodarstva The Circulars 2017 ter v kategoriji najboljših vladnih, mestnih oz. regionalnih projektov prejel posebno pohvalo in status »highly commended entry«.

Tekmovnje vsako leto organizirata ugledni združenji The World Economic Forum in The Forum of Young Global Leaders. Slovesna razglasitev zmagovalcev je potekala 19. januarja na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.

Partnerji v krogotoku zapiranja snovnega toka odpadne embalaže KEMSO v Novem mestu smo bili: DROE Unirec, skupnost EKO INICIATIVA, družba Lucart ter Komunala Novo mesto. V pilotnem projektu zapiranja snovnega kroga odpadne KEMSO, znane tudi kot embalaža Tetra Pak, je novomeška lokalna skupnost na čelu s Komunalo Novo mesto kot prva v Sloveniji uspešno izpeljala akcijo doslednega namenskega zbiranja tovrstne odpadne embalaže. V Novem mestu so se tako postavili temelji novega modela zapiranja snovnih tokov odpadne embalaže Tetra Pak, cilj partnerjev pa je, da se ta čim prej prenese na celoten slovenski trg.
 
Novo mesto želi dolgoročno vzpostaviti lokalni snovni krog in tako zagotoviti dovolj surovine za izdelavo higienskega papirja za celotne potrebe lokalnega okolja. Gre za odličen primer krožnega gospodarstva, v katerem s predelavo odpadnih materialov zagotavljamo surovine za nove izdelke ter tako ohranjamo naravne vire.

Poglejte si, kako preprosta je recikliraža odpadne embalaže Tetra Pak?