Aktualno

Jaz, ti, mi za Slovenijo - stara plastenka za nov inkubator

15.03.2016

Od 22. marca do 22. aprila je potekal zbiralni mesec ozaveščevalno-humanitarnega projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator. S tem projektom osveščamo mlade o nujnosti recikliranja odpadnih plastenk in krožnega gospodarstva. Sočasno pa smo odpadne plastenke PET zbirali za sofinanciranje nakupa inkubatorja v kranjski porodnišnici.

Na mednarodni konferenci koordinatorjev ekošol in ekovrtcev na Brdu pri Kranju je direktorica DROE Unirec Katja Slokan letošnji projekt predstavila, kar 180 ustanov pa ga je vključilo v svoj program aktivnosti v šolskem letu 2015/2016. S tem se je akcija ozaveščanja in zbiranja tudi uradno začela, končala pa se je na svetovni dan Zemlje, 22. aprila 2016.  

Projekt je Društvo Tandem Zagorje organiziralo s strokovnim partnerjem DROE Unirec ter v sodelovanju s programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja, ob podpori družbe Dinos in glavnine slovenskih komunalnih podjetij. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

S projektom želimo ozaveščati mlade o recikliranju odpadnih plastenk in opozoriti na pomen zapiranja snovnih tokov kot enega temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov v prihodnje. Hkrati pa je to projekt krožnega gospodarstva z dobrodelno noto.

Projekt je v slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovih, domovih centrov šolskih in obšolskih dejavnosti in fakultetah potekal v sodelovanju s programom Ekošola, k sodelovanju pa so bile vabljene vse vzgojno-izobraževalne ustanove, četudi niso vključene v ta program. 

Otroci in mladi so se lahko v projekt vključili na dva načina: 
1. Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah programa Ekošola, ki je bil organizirano od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila 2016, ter skozi celo leto v Dinosovih zbirnih centrih. Ustanova, ki je zbrala največ odpadnih plastenk, prejme nagrado.
 
2. Celo leto so mladi lahko sodelovali v nagradnem ustvarjalnem natečaju in raziskovanju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET. S tem namenom je družba Unirec pripravila tudi didaktično in izobraževalno gradivo za vse sodelujoče ustanove. Aktivnosti v vrtcih in šolah so koordinirali v programu Ekošola. 

V projektu so lahko sodelovala tudi podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki, in sicer z doslednim ločevanjem in organiziranim zbiranjem odpadnih plastenk PET. Zbirali so jih v vseh Dinosovih zbirnih centrih v Sloveniji do vključno 22. aprila 2016. 

Vsi zainteresirani so imeli na voljo natančna navodila za zbiranje ter seznam mest za oddajo plastenk, kjer so jih stehtali in navedli v ločeni evidenci projekta. 

Naš cilj: več odpadnih plastenk kot bo zbranih po slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah, podjetij in drugih organizacijah, višji bo finančni prispevek DROE Unirec za sofinanciranje nakupa inkubatorja v porodnišnici Kranj.

Sredstva so se zbirala tudi prek Rdečega križa Slovenije z SMS sporočili. Do konca maja pošljite sporočilo SMS s ključno besedo INKUBATOR5 na številko 1919 in prispevali boste 5 evrov za nakup inkubatorja v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila in Debitela. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.bogastvozdravja.si.


Navodila za zbiranje in Dinosova prevzemna mesta po Sloveniji
 

V sklopu ozaveščevalno humanitarnega projekta Jaz, Ti, Mi za Slovenijo je mag. Uroš Drnovšek napisal simpatično zgodbico o Benku Plastenku, ki je spremljala projekt in je bila tudi izhodišče za otroško ustvarjanje.
 

Dodatne povezave:
Sletna stran projekta: http://www.bogastvozdravja.si/odnosi-in-druzina/humanitarna-akcija
FB stran projekta: https://www.facebook.com/Jaz-Ti-Mi-za-Slovenijo-486027668113008/timeline/