Aktualno

Unirec – partner v vseslovenskem okoljsko-humanitarnem projektu

25.09.2015

V okoljsko-humanitarnem projektu Jaz, Ti, Mi, za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator želimo zbrati čim več odpadnih plastenk PET, izkupiček od prodaje le-teh pa bo DROE Unirec namenila za nakup inkubatorja za Porodnišnico Kranj.

V okoljsko-humanitarnem projektu Jaz, Ti, Mi, za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator želimo prvenstveno ozavestiti mlade o življenju v zdravem in čistem okolju. Proizvodnja in potrošnja v EU namreč dvakratno presegata biološke zmogljivosti in razpoložljive naravne vire. Z zapiranjem snovnih tokov odpadne embalaže pa ohranjamo naravne vire in zmanjšujemo ogljični odtis. Zbrati želimo čim več odpadnih plastenk PET, izkupiček od prodaje le-teh pa bo DROE Unirec namenila za nakup inkubatorja za Porodnišnico Kranj. 

Cilji projekta so:
• dosledno ločevanje odpadnih slovenskih plastenk PET z namenom usmerjanja v predelavo za recikliranje in izdelavo novih, recikliranih plastenk PET,
• ozaveščanje o krogotoku/zapiranju snovnih tokov: nastajanje plastenk  dosledno ločevanje  zbiranje  recikliranje  novi, reciklirani izdelki,
• povečati zavedanje, kako z doslednim ločevanjem odpadne embalaže omogočamo izdelavo sekundarnih surovin in recikliranih izdelkov ter tako ohranjamo naravne vire,
• spodbujati ustvarjalnost in raziskovalno delo mladih,
• ločeno zbrati čim več plastenk za sofinanciranje nakupa inkubatorja,
• združevati slovenske vzgojne in izobraževalne ustanove, podjetja, druge organizacije in posameznike pri ohranjanju naravnih virov in humanitarnosti. 

Poleg osnovnih in srednjih šol, vrtcev in fakultet k sodelovanju vabimo tudi podjetja, organizacije, ustanove in posameznike, ki prav tako lahko organizirajo ločeno zbiranje odpadnih plastenk PET. Navodila za zbiranje v posameznem podjetju in mesta za oddajo plastenk bomo vsem posredovali, ko bodo pristopili k projektu.

Odpadne plastenke PET za projekt Jaz, Ti, Mi, za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator zbiramo do 22. 4. 2016 v vseh Dinosovih zbirnih centrih po Sloveniji. 

Donacije se bodo zbirale tudi z SMS sporočili prek Rdečega križa Slovenije.

Projekt se začenja v ponedeljek, 28. 9. 2015, s predstavitvijo na mednarodni konferenci koordinatorjev ekošol na Brdu pri Kranju in nadaljuje v torek, 29. 9. 2015, z novinarsko konferenco v Porodnišnici Kranj.

Želite sodelovati tudi vi? Pišite nam na info@unirec.si.