Aktualno

Unirec na konferenci o krožnem gospodarstvu v družbi najboljših

04.11.2015

Direktorica DROE Unirec Katja Slokan je na mednarodni konferenci o krožnem gospodarstvu na Brdu pri Kranju predstavila dobro prakso zapiranja snovnih tokov odpadnih slovenskih plastenk in odpadne embalaže Tetra Pak.

Ključno sporočilo celotne konference je: krožno gospodarstvo je strateška usmeritev Slovenije, ključno pa je aktivno in partnersko sodelovanje vseh. Vemo, da je odpadne materiale mogoče predelati v nove surovine in iz njih izdelati nove izdelke. O njihovi predelavi je treba razmišljati že v fazi oblikovanja izdelka. Ker linearni model proizvodnje to ni upošteval, je prehod v krožno gospodarstvo zdaj toliko bolj kompleksen in zahteven, vendar pa je nujen. 

Kot so poudarili vsi predavatelji na čelu z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, smo presegli meje zmožnosti naravnega okolja, zato je treba spremeniti sistem proizvodnje in potrošnje. Zeleno gospodarstvo mora postati standard vseh gospodarskih aktivnosti. Graditi je treba na poslovnih modelih, ki odpadkov ne povzročajo, če pa jih že, naj bodo ti vir surovine za nove izdelke. 

Evropska unija naj bi decembra javno objavila ambiciozen sveženj ukrepov za še bolj aktivno spodbujanje projektov krožnega gospodarstva.

Povzetki konference
Galerija fotografij

Oddaja na Valu 202 o krožnem gospodarstvu