Aktualno

Z odpadnimi plastenkami pomagamo novorojenčkom in naravi

03.02.2017

V družbi Dinos DROE Unirec vemo, da je odpadne materiale mogoče predelati v nove surovine in iz njih izdelati nove izdelke. Projekti krožnega gospodarstva ohranjajo naravne vire, a so tudi odlična priložnost za dobrodelnost.

Kot partner sodelujemo v številnih projektih krožnega gospodarstva. Prvi tak primer v Sloveniji je projekt Plastenka za plastenko, ki ga uresničujemo skupaj s podjetjema Gastro PET in Fructal. 

Kar polovica nove plastenke je sestavljena iz reciklirane surovine. Njen ogljični odtis je nižji za 60 odstotkov, predvsem na račun ohranjanja naravnih virov, manjše porabe energije ter optimizacije transportnih poti. 

Plastenke zbiramo dobrodelno  
V letošnjem šolskem letu že tretjč zapored organiziramo vseslovensko ozaveščevalno-humanitarno akcijo Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. Projekt vodi Društvo Tandem Zagorje skupaj s partnerji: družbo Dinos DROE Unirec, programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

K akciji je preteklo šolsko leto pristopilo več kot 180 slovenskih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodov, letos pa je to število še večje. Sodelovala so tudi podjetja in posamezniki. Tako smo skupaj zbrali neverjetnih 17 ton odpadnih plastenk. Verjamemo, da jih bomo letos še več. 

Med 22. marcem in 22. aprilom – torej med svetovnim dnevom voda in svetovnim dnevom Zemlje – bomo skupaj s komunalnimi podjetji v okolici sodelujočih vrtcev, šol in fakultet namestili zabojnike in vreče za odpadne plastenke PET. Sodelujoče ustanove bodo tekmovale, katera bo zbrala največ odpadnih plastenk na učenca. 

Odpadne plastenke lahko pripeljete tudi na Dinosove zbirne centre po Sloveniji. Sledite navodilom in poiščite seznam lokacij.

Več odpadnih plastenk kot bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki ga bo Dinos DROE Unirec namenil sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici.

Zbiramo samo odpadne plastenke PET
A nujno je vedeti: zbirajo se samo dosledno izpraznjene in pravilno ločene plastenke PET od pijač in mlečnih izdelkov. Morebitni ostanki druge vsebine v odpadnih plastenkah PET (olje, kis, prašek, mehčalec, šampon ...) lahko otežijo njihovo predelavo. Prav tako se ne zbirajo plastenke v drugih variacijah plastike in z dodatki, kot so na primer HDPE, LDPE, PP, PS, PC. Oznake najdete na plastični embalaži v obliki trikotnika s številko.

Sledimo tudi štirim korakom pravilnega ravnanja z odpadno plastenko:
1. Plastenko  PET popolnoma izpraznimo. 
2. Iz plastenke iztisnemo zrak. 
3. Plastenko zapremo – če zamaške ne zbiramo za kak drug namen.
4. Pravilno jo ločimo v rumeni zabojnik ali v vrečo za odpadno embalažo.

Več informacij najdete na FB strani Jaz, ti, mi za Slovenijo