Aktualno

Zbrali smo 15 ton odpadnih plastenk za novorojenčke v izolski porodnišnici

05.06.2017

Že tretje leto zapored smo skupaj s preko 190 slovenskimi šolami in vrtci izpeljali celomesečni ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti mi, za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. Zbrali smo kar 15 ton odpadnih plastenk PET. Znesek od njihove prodaje sta danes vodja Dinosovega programa nekovin in embalažne sheme Unirec Goran Ambrož in predsednica društva Tandem Zagorje, Jelena Jerin, predala dr. Dušanu Deisingerju, predstojniku oddelka za ginekologijo in porodništvo v Splošni bolnišnici Izola za nakup ogrevalne posteljice za novorojenčke.

Projekti krožnega gospodarstva so odlična priložnost za dobrodelnost. Zato smo partnerji: Dinos DROE Unirec, Tandem Zagorje, program Ekošola, Rdeči križ Slovenije in revija Bogastvo zdravja ob podpori slovenskih komunalnih podjetij in programa Modra zastava tudi letos organizirali odmeven vseslovenski projekt. Z njim spodbujamo mlade k dobrodelnosti in jih hkrati ozaveščamo o možnostih recikliranja odpadnih plastenk ter opozarjamo na pomen zapiranja snovnih tokov kot enega temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov v prihodnje.

V projektu je sodelovalo preko 190 slovenskih šol in vrtcev, vabljene pa so bile tudi druge ustanove, podjetja, obrtniki, posamezniki in gospodinjstva. V zbiralnem mesecu, med 22. marcem in 22. aprilom, in skozi celo šolsko leto so zbrali kar 14.792 kilogramov plastenk PET.

Z odprodajo odpadnih plastenk PET, z dobrodelno dražbo podpisanega rokometnega reprezentančnega dresa in z SMS sporočili se je letos nabralo 3.500 evrov, donacija pa je namenjena sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice za novorojenčke v izolski porodnišnici.

Zapiranje snovnih tokov ali t. i. krožno gospodarstvo je ena glavnih usmeritev Evropske unije v prihodnjih letih, saj naša poraba kar dvakratno presega razpoložljive naravne vire. Za uresničevanje krožnega gospodarstva obravnavamo življenjski cikel izdelkov in njihovih sestavnih materialov ter opredelimo, kolikšen delež tega materiala je mogoče ponovno uporabiti in v kakšni obliki. To pomeni, da iz odpadka nastane nova surovina za nov izdelek.

Goran Ambrož, vodja programa nekovin in embalažne sheme Unirec, je dejal: »Kot vodilna družba za ravnanje z nenevarnimi odpadki smo zavezani k ozaveščanju o pravilnem in doslednem ločevanju in nadaljnjem ravnanju z odpadnimi materiali. V tem projektu mlade spodbujamo k ločenemu zbiranju odpadnih plastenk, iz katerih partnerji v projektu naredimo nove plastenke, hkrati pa pomagajo pomoči potrebnim novorojenčkom.«

Več o vseslovenskem ozaveščevalno-humanitarnem projektu Jaz, ti, mi za Slovenijo - stara plastenka za novo življenje si lahko ogledate tudi v televizijskih prispevkih, ki se nahajajo na spodnjih povezavah:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iQsS_k7ooOo

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rIXpnEFAKbU

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rQC324-0Ijw